Állattenyésztés
Állattenyésztés

A állatenyésztés meghatározó szerepet tölt be a vállalkozás tevékenységében. A Gazdaságban két állatfaj tenyésztése, hízlalása és értékesítése folyik. Ezek közül az egyik a szarvasmarha, melynek tenyésztése a termelt szálastakarmányokra, a másik a sertés, mely a szintén cégen belül termelt abraktakarmányokra épül. E kettő közül is kiemelendő a sertéságazat, mely 1600 db kocára és annak szaporulával működik. Az elmúlt években a rekonstrukcióval párhuzamosan állomány cserét is végeztünk, a stabil genetikai és állategészségügyi hátterű tenyészállomány beállításának célja a kiváló minőségű vágóalapanyag előállítása.

A sertéságazat tagja a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének, annak egyik szaporító telepe. Ennek keretében a magyar nagyfehér sertés és a magyar nagyfehér x magyar lapály F1 sertés fajtákkal foglalkozik. Az ágazat jogosult a Kiváló Magyar Sertéshús védjegy használatára. Ez a tanúsítási rendszer bizonyitja, hogy ellenőrzött, kiváló minőségű termék kerülhet a fogyasztók asztalára.

A saját vágóhídi alapanyag ellátásán túl évente 39.000 db hizósertés kibocsátása a cél.

Az állandó infrastrukturális, informatikai és technológiai fejlesztés biztosítja az ágazat fenntartható versenyképességét, amely a részvénytársaság eredményességéhez is hozzájárul.

Kiemelt fontossággal kezeljük a környezet védelmét, a telep szennyvíz elhelyezése megoldott, korszerű környezet védelmi beruházás megvalósítása révén a Hígtrágya-kezelő telep rendelkezik a működéshez szükséges egységes környezet használati engedéllyel.

 

A DPMG zrt. jogelődeinél (Nagykőrösi ÁG., Ceglédi állami Tangazdaság) már sikeres szarvasmarha-tenyésztésről beszélhetünk, a 60-as évek végén a Törteli telepen Osztrák Tarka törzstenyészet működött. A szakosodás után a törteli telepen Vöröstarka Holstein-Frízzel kezdték a fajtaátalakító keresztezést. A 90-es évektől vörös és fekete tarka Holstein-Fríz bikákat használunk. A 2014-ben felújított és korszerűsített tehenészetünkben 900 db tehén tenyésztésével és tartásával évi 7 500 000 kg extra minőségű tejet termelünk és értékesítünk. Célunk a tehénlétszám 1000 db-ra történő növelése.

Limousin törzstenyészetünkben 270 db anyatehén és szaporulata található. Évente 20-25 db tenyészbikát 60-80 db vemhes tenyészüszőt értékesítünk, a saját utánpótláson felüli állatokat pedig hizlalási alapanyagnak értékesítjük főleg exportra.

 

www.limousin.hu

 

 
Minden jog fenntartva. © 2009 DPMG - Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. • Vissza a kezdőoldalra | Elérhetőségünk