Szülőknek Nyomtatás
Írta: Nagy László   
2012. július 27. péntek, 09:13
Tájékoztató szülőknek
2011/2012-es tanévtől uniós szinten is újraindul az iskolagyümölcs-program, ahogyan hazánkban is. A program segít a diákok egészségesebb étrendre nevelésében és abban, hogy minél kevesebb gyerek legyen túlsúlyos.

Az iskolagyümölcs program pozitív hatását növelni lehet, ha olyan kísérő intézkedéseket hajtunk végre, amelyekből a gyermekek megtudhatják, miért fontos a helyes táplálkozást kialakítani. Az iskolagyümölcs program célja, hogy helyes étkezési szokások kialakítására ösztönözze a gyerekeket, azaz hozzászokjanak már gyerekkorban, a rendszeres napi gyümölcsfogyasztásra.

A program célja az, hogy az általános iskolák 1-4. évfolyamos tanulói megkedveljék a gyümölcsök napi fogyasztását, így egészséges táplálkozási szokások alakuljanak ki bennük, valamint hozzájárul az elhízás elleni küzdelemhez. program kedvezményezettjei az általános iskola 1-4. évfolyamán tanuló gyermekek.

Támogatott termék
Ebben a tanévben nagy változás, hogy egy héten minimum kétféle terméket – zöldséget vagy gyümölcsöt – kell szállítanunk a gyerekeknek, így még változatosabbá tehetjük az étrendjüket. Az, hogy egyes iskolába milyen terméket szállítunk a gyerekeknek, és hogy hetente milyen mennyiségben, változó.
A DPMG Zrt. hetente három darab almát és egy darab körtét szállít.

A támogatott termékekre vonatkozó minőségi követelmények:
A rendelet alapján támogatott terméknek a gyümölcs- és zöldségágazatban a 2200/96/EK, a 2201/96/EK és az 1182/2007/EK rendeletre vonatkozó végrehajtási szabályok megállapításáról szóló, 2007. december 21-i 1580/2007/EK bizottsági rendelet I. mellékletében előírt forgalmazási-minőség szabványokban meghatározott I. osztályra vonatkozó követelményeken túl az alábbiaknak kell megfelelni:
1. A gyümölcs mérete az alábbi meghatározott méretnél nem lehet kisebb:

- alma: 65 mm
- körte: 60 mm
- őszibarack: 73 mm
- nektarin: 67 mm
- szilva: 28 mm

2. A zöldség mérete az alábbi meghatározott méretnél nem lehet kisebb:
- Étkezési paprika: 40 mm
- Paradicsom: 47 mm

3. A 100%-os gyümölcslé típusai az alábbiak:
Almából, körtéből, barackból és meggyből készített gyümölcslé 0,2 literes kiszerelésben.

4. Szeletelt almára vonatkozó követelmények:
Fényvédő fóliába csomagolt és tartósítószer-mentes

Kísérő intézkedés
Az egészséges étkezési szokásokat, ill. a gyümölcs- és zöldségágazatot érintő ismeretek fejlesztése érdekében kell végrehajtani kísérő intézkedést/intézkedéseket. Ilyenek lehetnek pl:

a) Iskolagyümölcs-honlap
b) Tanulmányutak (tanulók részére)
c) Oktatási anyag és segédanyag készítése/készíttetése és annak alkalmazása (egészséges táplálkozás)
d) Oktatás (gyümölcs- és zöldségágazat, egészséges táplálkozás)
e) Verseny, pályázat, jutalmak (apró ajándékok)
f) Kóstoltatás (4 gyümölcs + 4 zöldség)


Tisztelt szülők!

Örömünkre szolgál, hogy gyermekük már nem csak otthon, de az iskolában is ehet gyümölcsöt. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy az egészséges táplálkozás szokása kialakuljon. Fontos, hogy a legkisebben naponta többször is fogyasszanak friss zöldséget, gyümölcsöt, és ebben az Önök szerepe a legfontosabb.

Kérjük, járjanak elöl jó példával, és Önök is táplálkozzanak egészségesen. Figyeljenek oda, hogy az egész család számára biztosítsák a szükséges napi vitamin és rostanyag bevitelt. Ehhez az szükséges, hogy naponta legalább ötször egyenek zöldségeket, gyümölcsöket, illetve igyanak 100%-os gyümölcsleveket. Ebből egy teljesül az iskolában, a többi Önökön múlik.

Sok múlik a változatosságon. A zöldségeket, gyümölcsöket, húsmentes ételeket is számtalan módon el lehet készíteni, csak fantázia kérdése. Az "Együtt a konyhában" menüpont alatt olyan recepteket, ölteteket talál, melyek nem csak finomak, de egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek. Ráadásul a gyerekekkel való közös főzés közös élménynek sem utolsó...

A másik fontos dolog, melyre szeretnénk felhívni figyelmét, hogy ha csak lehet, vásároljon magyar termelőktől származó termékeket. Ezzel nem csak saját magának és gyermekének tesz jót, de egyben magyar gazdasági érdek is. Ha magyar árut fogyaszt:

- védi a környezetet, hiszen nem kell több ezer kilométerről kamionnal hazánkba szállítani a kérdéses árut,

- segíti a magyar gazdákat, bevételhez, munkához juttatja őket és dolgozóikat

- pénzéért minőséget kap: a friss áru nincs tartósítószerekkel kezelve és a szigorú minőségbiztosítási előírások miatt egész biztosan nem volt tiltott, káros vegyszerekkel permetezve.

Reméljük, oldalainkat hasznosnak találja, látogasson vissza rendszeresen, ígérjük, hogy mindig talál majd újdonságot.

Ha olyan recept ötlete van, melyet megosztana másokkal, írjon nekünk. Olyan fényképeket is szívesen közzé teszünk, melyen együtt főznek gyermekeikkel, remélve, hogy másoknak is kedvet csinál. E-mailen elér minket a iskolagyumolcs{kukac}fruitmarketing.hu címen.

Örömteli pillanatokat, jó egészséget kívánunk Önnek és egész családjának.

A DPMG Zrt. 

LAST_UPDATED2